Menu Close

Mit érdemes a terhességi diabéteszről tudnod?

terhessegi-diabetesz_pic3

Mi a terhességi diabétesz?

A terhesség egy nő életében egy nagyon fontos pillanat. Egy új élet fejlődik ki az anya testében, így egyszerre egy gyönyörű, de ugyan akkor felelősségteljes időszak is ez. Sok minden képes megváltozni ilyenkor az anya szervezetében, akár pozitív, akár negatív irányba is.
Már régen felismerték azt, hogy a terhesség hajlamosít cukorbetegségre és az azt megelőző állapotra, a csökkent glükóztoleranciára. A várandósság ideje alatt sok olyan hormon termelődik az édesanyában, amelyek az inzulinnal ellentétes hatásúak és ha ekkor nem tud lépést tartani a megnövekedett igénnyel a hasnyálmirigy inzulintermelése, kialakul a szénhidrát-anyagcsere zavara, ezzel együttesen pedig a terhességi diabétesz.

terhessegi-diabetesz_pic2

A terhességi diabétesz kialakulásának lehetőségei

  • A betegség kialakulását az alábbi kockázati tényezők segíthetik elő:
  • Amennyiben családon belül már előfordult cukorbetegség
  • Ha már a terhességet megelőzően is mértek magas vércukor értéket az édesanyánál
  • Abban az esetben, ha korábban már diagnosztizáltak inzulinrezisztenciát
  • Ha a kismama túlsúlyos
  • 35 éves kor felett
  • Sokadik várandósság esetén
  • Amennyiben az előző terhességnél a baba nagy súllyal (4000 gramm felett) született

A terhességi diabétesz rizikói

Azok, akiknél korábban mértek már magasabb vércukorértéket, PCOS-t vagy inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak, esetleg édesanyjuk is terhességi cukorbeteg volt, a magasabb rizikócsoportba tartoznak.
Ebben az esetben azonnal, már a terhesség tényének megállapításakor jelezni érdemes a nőgyógyász szakorvosnak és háziorvosnak is, hogy fokozott figyelmet igényel az édesanya. Ilyenkor nem elegendő a 24-28. héten a terheléses glükóztolerancia-vizsgálat, sőt ajánlott már a terhesség korai szakaszában felkeresni egy cukorbetegségben és terhességi diabéteszben jártas belgyógyászt.
A terhességi diabétesz fájdalommal ugyan nem jár, viszont veszélyes lehet a mamára és babára egyaránt. A diabétesz hatására a kismama vérnyomása és terhesség alatti súlygyarapodása is magasabb lehet a megszokottnál. A terhességi diabétesz esetén, mindemellett fokozott a vetélés és a koraszülés kockázata is. Emelett szövődménye lehet a babáknál a magas születési súly, de nemcsak a baba súlya okozhat problémát, hanem a belső szerveinek megnagyobbodása is, ami a későbbiekben komoly betegségeket idézhet elő. 


A terhességi diabétesz kockázata szülésnél

A várandósság alatt a magasabb vércukorszint miatt a baba inzulintermelése megemelkedik. A születést követően jelentősen lecsökken a csecsemő vércukorszintje, mivel a vércukor utánpótlás megszűnik, de az újszülött inzulintermelése továbbra is magas marad.

terhessegi-diabetesz_pic1

Így, ennek következtében agyi károsodás is kialakulhat, valamint az alacsony vércukorszint miatt a kicsiknél remegés, illetve visszatérő rosszullét is felléphet. Légzési elégtelenség szintén előfordulhat, hiszen a magas inzulinszint gátolja az úgynevezett surfactant (a tüdő léghólyagok belső felszínét nedvesítő anyag) termelését, ami a tüdő rendes működésében játszik elengedhetetlen szerepet.


A terhességi diabétesz diétája

Ami a terhességi diabétesz diétáját illeti, a legfontosabb tisztában lenni azzal, mely ételek tartalmaznak szénhidrátot, és milyen elosztásban kell bevinni a szükséges, napi szénhidrát adagot, illetve be kell állítani a felszívódási arányokat is. Fontos tudni ebben a helyzetben azt, hogy mikor és milyen felszívódású szénhidrátot szükséges elfogyasztania a kismamának. Ez csak a terhességi diabétesz étrend elején egységes. A terhesség előrehaladtával a diéta változhat az eredmények és az édesanya állapota alapján is. Emiatt érdemes felkeresni egy dietetikust, hogy elkészítse a megfelelő étrendet a kismama számára, illetve a dietetikus mérlegelni fogja, hogy mennyire gyorsan szívódnak fel a kismama által fogyasztott szénhidrátok.

A gyorsan felszívódó szénhidrátok a vércukorszintet hirtelen megemelik, ami magasabb vércukorszintet fog eredményezni. 

Ilyen szénhidrátokat tartalmaznak a joghurtok, a kefir, a tej, a gyümölcsök és a gyümölcslevek. A lassan felszívódó szénhidrátokat kell előnyben részesíteni, hiszen ezek a vércukorértéket folyamatosan szinten tartják. 

Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak a zöldségek, a gabonafélék és teljes kiőrlésű pékáruk. Minél magasabb egy élelmiszer rosttartalma, annál elhúzódóbb a vércukoremelő hatása is, ezért elsősorban a magas rosttartalmú készítményeket javasolt előnyben részesíteni (pl.: barnakenyér, rozskenyér, barnarizs, durumtészta).

A fehérjebevitelnek is kiegyensúlyozottnak kell lennie, mindhárom főétkezésnek (reggeli, ebéd, vacsora) tartalmaznia kell fehérjét (pl. húsok, halak, tojásfehérje, tejtermékek).

Ha ez nem bizonyul elegendőnek, akkor a következő lépés az inzulin adása: ezt általában naponta többször kell adagolni, de a pontos terápia minden esetben egyénre és az alkalmazott diétára szabott. Ahhoz, hogy a terápiát jól meg lehessen határozni, a vércukorszintet folyamatosan mérni és naplózni kell, az inzulinadagolást pedig annak megfelelően kell meghatározni. Ehhez diabetológus segítségére is szükség van.

A terhességi diabétesz nem gyógyítható, de a szénhidrát-háztartás nagyon szépen egyensúlyban tartható, a baba világra jövetele után pedig a betegség is gyakran megszűnik. Utóbbi az oka annak, hogy a kismamákat szülés után hat héttel újra vércukor-terheléses vizsgálatnak szokták alávetni.