Menu Close

Álmennyezet A-tól Z-ig

Miért jó az álmennyezet?

Eredetileg az álmennyezet a födém takarására lett kitalálna. A célja a gépészeti elemek, vezetékek és a födém sérüléseinek eltakarása volt, azonban jócskán kinőtte magát és előbb süllyesztett lámpákkal kiegészített, majd további dizájner verziók láttak napvilágot. Az álmennyezet praktikus is, hiszen az alacsonyabb belmagasság kevesebb villanyszámlát jelent. Ez még tovább javítható hozzáadott hőszigeteléssel, bár már önmagában is kiváló erre. Tehát röviden az álmennyezet ápol és eltakar. És mielőtt azt gondolnánk, hogy ez valami modern huncutság, valójában már az ókori Rómában is előszeretettel alkalmazták, igaz a technológiában voltak eltérések.

Nem kellett sokat várni arra, hogy az álmennyezet díszítő funkcióként is szolgáljon. Rengeteg dekorációs lehetőség van benne. Különleges, szabad vonalvezetésű megoldásokat tesz lehetővé, a visszafogott kialakítástól egészen az extravagánsakig bármit kihozhatunk belőle. Tagolhatjuk vele azokat a helyiségeket, amely több funkciót töltenek be. És persze bármivel lefedhető: festékkel, tapétával, tükörrel, textillel és lambériával is, ha úgy szeretnénk.

Mind a tervezéskor, mind a kivitelezéskor érdemes szakember segítségét kérni az álmennyezet kialakításához. Ez már csak azért is fontos, hogy az eredmény hibátlan legyen, és ne utólag derüljön ki, hogy egy-egy centiméterrel hosszabbak az elemek, vagy éppen ferde a metszés, ragasztás. Természetesen már vannak olyan XPS szigetek, amiket akár magunk is fel tudunk helyezni.

Alapvetően kétféle álmennyezetről beszélhetünk. Az egyik esetben a szoba teljes mennyezetét betakarjuk, a másik esetben viszont csak bizonyos területeket fedünk le. Persze a második esetben a munkálatok lényegesen körülményesebbek. Szakember segítségével különböző szigeteket tudunk kialakítani, amellyel egyedi módon dekorálhatjuk a helyiséget. Ezeket úgynevezett dobozolással hozzák létre. Ezek kiválóan alkalmasak egyedi világítástechnikai megoldásokhoz. Akár spot LED-eket szeretnénk, akár LED szalagot, erre van szükségünk.

Lapméret alapján az álmennyezet lehetnek ragasztott burkolólapok, kazettás/sávos vagy monolit burkolatok. Maga a kész felület nem bontható, ezért egy-egy úgynevezett ajtót szoktak hagyni, ahonnan a fölötte lévő elemek, gépészeti elemek javíthatók.

Álmennyezet szigetek

Rejtett világítás kialakításához igazán praktikus megoldások a LED Guru kínálatában is megtalálható XPS álmennyezetek – https://ledguru.hu/design-megoldasok-193/almennyezet-xps-194. Ezek különböző, előre gyártott formákban érhetőek el. Bármely helyiségbe illeszkednek és felszerelésük nem jár kosszal. Az XPS további előnye, hogy nagyon könnyű, és gyorsan felszerelhető, ellentétben a gipszkarton álmennyezetekkel, amik nagy kosszal és zajjal járnak. A ráfordítandó időről már nem is beszélve. Ha van némi barkács-tapasztalatunk, akkor szakember segítségére sincs feltétlenük szükség. Elképzeléseinktől függően LED spotokat, szalagokat, vagy akár paneleket is elrejthetünk bennük. És a mennyezeti fűtéscső sem kizáró ok. Ilyen látványos szigetekkel leggyakrabban hotelek aulájában, előterében találkozhatunk. Gyerekszobákban akár csillagos mennyezetet is kiépíthetünk az álmennyezetbe rejtett spotok, vagy panelek segítségével, amivel nagy meglepetést okozhatunk a gyerkőcünknek.

A különböző megoldások keverhetők is. Tagolhatjuk a mennyezetünk felületét úgy is, hogy a magasságokkal játszunk., süllyesztjük vagy kiemeljük a részeket. A lehetőségeknek tényleg csak a képzeletünk szab határt.

Álmennyezet típusok: ragasztott burkolólapok

A ragasztott burkolólapok nyújtják a legegyszerűbb megoldást. Gyorsan és aránylag olcsón feldobhatjuk vele a plafonunkat. Ez lehet egy új szín, vagy mintázat is. Mielőtt nekilátunk a munkálatoknak, számoljuk ki, hány négyzetméternyi lapra van szükségünk és kalkuláljuk kicsit fölé a szélek miatt. Szükségünk lesz egy tapétavágó késre, egy átlagos vonalzóra és speciálisan erre a célra árusított ragasztóra. Ügyeljünk az illesztésekre! Ugyanis utólag már nem javítható. A helyiség középvonalától induljunk ki, vigyük fel a ragasztót és illesszük a táblákat a helyükre.

Álmennyezet típusok: monolit rendszer

A monolit rendszerek célja, hogy meghatározott módon segítség a helyiség képének kialakítását. Ezek speciális, tömör, nagytáblás álmennyezetek, amelyeket ipari területeken is előszeretettel alkalmaznak. Itt sincs lehetőségünk utólagos megbontásra, ezért minden alaposan gondoljunk át még a legelején. További előnye ennek a rendszernek, hogy egységes felületet kapunk, nincsenek fugavonalak. A felszerelése ugyanaz, mint a gipszkarton esetében: profilokat kell felfúrni, majd csavarozással kerülnek az elemek a helyükre.

Álmennyezet típusok: kazettás, sávos rendszerek

Ezeket a látszó, vagy éppen rejtett elemeket egy fémrács keretrendszerbe illesztik bele. A méretük meghatározott, vastagságuk 20-40mm között mozog, attól függően, milyen célt szolgálnak majd a felhelyezés után. Itt először a keretrendszer kerül fel majd arra a különböző alakú profilok mennek.