Menu Close

A francia bulldog, avagy az ideális kutya nyomában

A francia bulldog jellemzői

Én személy szerint nem igazán vagyok otthon a kutyafajták világában, ugyanis soha nem voltam az a típusú lány, aki elájul a kutyusoktól, viszont amikor a párom kitalálta, hogy vegyünk kutyust nem igazán zárkóztam el az ötlettől. Miután az ő számára abszolút egyértelmű volt, hogy francia bulldogot szeretne, így igazából kérdés sem volt, hogy milyen kutyusunk lesz. Így elkezdtem szorgosan utána nézni a francia bulldog jellemzőinek, melyet most röviden össze is foglalnék azok számára, akik szintén hozzám hasonlóan érdeklődnek a francia bulldogok irányába.

Mint valószínűleg a legtöbben tudják a francia bulldog egy kistestű, ám annál izmosabb, denevér fülü zömök kutyuska, mely valójában vidám természetérő ismert igazán. Az egyik legszimpatikusabb tulajdonsága, mely miatt választottuk is az adott fajtát a gyermek szeretete, ugyanis nagyon tudnak ragaszkodni kis gazdijaikhoz. Egyébként a francia bulldog jellemvonásai közé tartozik a jókedv, a barátságosság és egyébként okosak is. Amellett, hogy abszolút gyerekbarátok más házi állat is megfér mellettük, ugyanis a francia bulldogban nincsen vadászösztön, így teljesen barátságos tud lenni más állatunkkal is.

A francia bulldog egészsége

Bár a francia bulldog természete abszolút kedvező az egészsége annál problémásabb így erre nagyon nagy hangsúlyt kell tennünk. Alapvetően már a kutya választásánál is ügyelni kell arra, hogy ne a túltenyésztett fajtából válasszuk, mert azok garantáltan rossz egészségügyi állapottal rendelkeznek, így mindenképpen érdemes arra odafigyelni, hogy kizárólag abszolút megbízható tenyésztőtől válasszunk ilyen kutyust. Alapvetően a francia bulldogok nem igazán rendelkeznek jó fizikummal így erre is fontos ügyelni, hogy ne tegyük ki őket ilyen jellegű megpróbáltatásoknak ugyanis ez a kutyus nem az a típus, akivel hosszú túrákat, esetleg sport tevékenységeket tehetnénk. Amire szintén érdemes oda figyelni, hogy a francia bulldog kifejezetten rosszul viseli a meleget, a hőséget így ne a legmelegebb időben vigyük le sétálni, hanem inkább reggel vagy este, amikor már hűvösebbre fordul az idő. Továbbá szintén nagyon fontos információ, hogy amennyiben gondolkoznánk a kutyusunk pároztatásán illetve szaporításán, akkor vegyük figyelembe azt, hogy ez az a típus abszolút képtelen a természetes szülésre, ugyanis az újszülött kiskutya fejmérete miatt komoly veszélyekkel járhat a természetes szülés. Ezen felül ügyelni kell arra, hogy a kutyust ne érje hosszútávon húzat, ez leginkább az állandó fekhelyének a kiválasztásánál lehet fontos szempont, továbbá, hogy mindig legyen a kutyus számára egy hűvös hely melyre elvonulhat a nap és a hőség elől, ugyanis tényleg nem bírja a hőséget a francia bulldog. Általánosságban az adott kutyafajta megközelítőleg 9-11 évig él, tehát abszolút nem a hosszú életű kutyusok kategóriájába tartozik. Akit bővebben érdekelne az adott kutyafajta, az látogasson el a https://www.pet4you.hu/kutya/fajta/Francia_bulldog-621 weboldalra és tudjon meg még többet a francia bulldogról.

A francia bulldog egészségénél mire kell vigyázni?

A másik szempont ami szintén nagyon nagy mértékben rombolhatja a kutyus egészségét az a egészségtelen táplálkozás, ugyanis a francia bulldog fokozottan hajlamos az elhízásra, így nagyon oda kell figyelni arra, hogy milyen táplálkozásban részesítjük a kis kedvencünket. Hajlamosak arra, hogy bizonyos ételektől felfújódjanak, és sokkal érzékenyebb gyomorral rendelkeznek, mint más kutyusok. Egyébként a magas hústartalmú eledel a legideálisabb számukra, ugyanis ennek a kutyafajtának a legfontosabb eledele a hús, így erre kell nagyon nagy hangsúlyt fektetni, hogy az étrendjében domináns szerepet kapjon a hús evése. Illetve az emésztésének a helyes működése érdekében szintén nagyon-nagyon fontos, hogy amint evett a jószág lehetősége legyen lepihennie, így érdemes mondjuk sétáltatást követően etetni, hogy már ki legyen merülve és a finom étel után kaphasson egy kis pihenő időt, mikor szundikálhat és feldolgozhatja a szervezete az ételt.

Én személy szerint olyan leendő gazdiknak ajánlom a francia bulldog választását, akik nem igazán sportosak és nagy sétások, ugyanis a légszomj miatt azt nem igazán bírja a francia bulldog. Továbbá viszonylag sok idejük van foglalkozni a kis jószággal, ugyanis az adott kutyafajta fokozottan igényli a törődést és a szeretgetést, éppen ezért ajánlják gyermekek mellé a kutyust, hiszen a gyermekek szeretete abszolút kielégíti a kutyus igényeit.