Menu Close

A legjobb megoldás télire: a vegyestüzelésű kazánokról

Miért is válasszunk vegyestüzelésű kazánt:

Addig érdemes a kazánt megszereltetni vagy egy újat beszerezni, amíg még nem állt be az igazi fagy. Az október, a november az a két hónap, ami nem is ősz, inkább amolyan elő-tél, ami eszünkbe juttat a hideg reggelekkel valami fontosat: hogy bizony fűtenünk kell majd valamivel a téli hónapokban. Erre a legjobb megoldás egy vegyestüzelésű kazán, ami minden szempontból nagyon hasznos, és a legegyszerűbb, legtakarékosabb fűtési forma. Ha az egész rendszert be kell építeni, akkor nincs idő a gondolkodásra, máris cselekednünk kell, hiszen a fagy nem játék. Ha csak a kazán van kihalófélben, akkor sem ajánlott túl hosszan várni. Most van a tökéletes ideje annak, hogy mindent előkészítsünk. Persze az okosabb emberek még nyáron nekiláttak az ilyen jellegű munkálatoknak, így a hidegebb napon máris be tudnak fűteni a lakásban.

Ebben különleges a vegyestüzelésű kazán

A vegyestüzelésű kazán nem egyszerű kazán, speciális funkciója közé tartozik, hogy sok különböző anyag égetésére szolgáló termék. Ez remek lehetőség azoknak, akik nem szeretnénk konkrétan csak egyik vagy másik lehetőségnél leragadni, mert így sokat lehet spórolni is, míg ha egyszerű kazánnal fűtünk csupán, például egy gázkazánnal, akkor egész télen át ahhoz is kell hűségesnek maradnunk. Hiába áll otthon a fa, tudnánk mi égetni, nincs meg rá a megfelelő szerkezet, hogy azt is igénybe tudjuk venni. Így az egyik fajta anyag kihasználatlan marad, míg a másik, jelen példában a gáz túl lesz használva, és könnyen több százezres számlákkal zárhatjuk a hideg évszakot. Ezt senki nem szeretné. A vegyestüzelésű kazán ezzel szemben egy olyan egyszeri befektetés, ami sokszorosan vissza fogja hozni majd az árát. Segítségével könnyedén lefaraghatunk a számlákból, és még jól is járunk, elégethetjük az udvarból a nem környezetszennyező maradékot, a kivágott fákat és fásszárú növényeket. Ha pedig másfajta tüzelőanyagot is keres még az ember, ez a kazántípus bizonyára alkalmas azok felhasználására it.

A vegyestüzelésű kazán és a környezetvédelem

A vegyestüzelésű kazánnál fontos megemlíteni a környezetvédelmet. Az otthoni éghető hulladék ugyanis nem minden része égethető kazánokban, és ezek felhasználása komoly büntetést vonhat maga után. Ilyen például a műanyag szemetek égetése. A műanyag tányérok, evőeszközök, csomagolások, zsákok, dobozok égetése mind környezetszennyező, az egészségre és a Földre is káros hatással van. Ezért is tilos ezeknek az égetése. Ha fekete füst folyik a kéményből, az sosem jó jel, és a szomszédok sem örülnek neki. Sokan azonban nem is tudják, mit csinálnak, amikor égetni kezdik a szemetet, ez pedig gondot okoz. Ezért mindenkinek érdemes megnéznie, hogy mit is szabad égetni. A fa mellett elérhetők még fabrikettek, fapelletek, energiafű, pelletek.

Saját tapasztalat a vegyestüzelésű kazánnal

A vegyestüzelésű kazán teljesen megváltoztatta a fűtési szokásainkat. Sokféle funkciójának hála többet tudunk spórolni, és sok papír és fából készült otthoni hulladékunkat is el tudjuk vele tüzelni, így a többi, környezetbarát módon nem égethető szemetünknek több hely marad a szemetesben, ami nagy családnál igazán fontos, hiszen csak hetente egyszer járnak, hogy elvigyék a szemetet.

Télen még talán több ilyen szemét van, hiszen ilyenkor sok ajándékot vesz az ember, és kap is egyben, rengeteg (megjegyzem felesleges) csomagolást kell kidobni vagy elégetni. Ha az ember teheti, válasszon környezetbarát vagy újrahasznosítható csomagolásokat karácsonykor, amik nem csak növeljük az ökológiai lábnyomunkat. Összességében, mi sokat tudtunk spórolni a vegyestüzelésű kazánnak hála.

A vegyestüzelésű kazán könnyen használható, gyorsan meleget képes varázsolni a lakásba, amiért nagyon hálás vagyok, mert reggelente a hidegben senki sem szeret sokat készülődni. Én sem. Ezzel a kazánnal azonban rövid idő alatt elviselhetővé válik a hőmérséklet a házban. Szerintem remek vétel volt. Már nem kell azon izgulnom az elkövetkező években, hogy egyszer csak fel fogja mondani a kazán a szolgálatot, hanem koncentrálhatok helyette arra, hogyan spórolhatunk még többet, melyik fűtőanyag a leginkább gazdaságos a számunkra, és hogyan érdemes időzíteni a fűtést. Sokat jelent számomra, hogy van egy új, megbízható vegyestüzelésű kazán, ami meleget ad, és nem kell félteni a tél leghidegebb napjain sem.

Természetesen sok lehetőségünk van, amikor fűtésről van szó. Ezeket a lehetőségeket nagyban befolyásolja, hogy milyen jellegű házban élünk, milyen az alap bevezetett fűtési rendszer, milyenek a radiátorok, az eredeti kazán, van-e lehetőség a padlófűtésre. A fűtési rendszer nem csak rendkívül összetett, hanem veszélyes is, ezért a beszerelést és a lehetőségek megbeszélését mindig szakemberrel kell megbeszélni, nekünk is így lett végül vegyestüzelésű kazánunk. Így tehát még mielőtt mindenki elhatározná magát, hogy vegyestüzelésű eszközt vásárol, mindenképpen egyeztessen valakivel, aki ért is a fűtéshez. Utána pedig nincs is már hátra, mint hogy megtaláljuk a tökéletes készüléket.