Menu Close

Mit kell tudni a vegytisztítás folyamatáról?

Miért is igényesljük a vegytisztítás lehetőségét?

Mindannyiunknak tisztán kell tisztítanunk ruháinkat és textíliáinkat, hogy megszabaduljunk a felhalmozódott szennyeződéstől és a kellemetlen portól – olykor akár vegytisztítás segítségét is igénybe véve. A rendszeres használat mellett, fontos az általunk használt tárgyak tisztán tartása, hiszen, ha piszkos ruhaneműt veszünk fel többszörösen, az problémákat okozhat a bőrünk számára is.
Ruháinkat moshatjuk otthon, vagy pedig mosodába is elvihetjük.
A mosoda a szappanok, mosószerek és víz tisztítására szolgáló ruha tisztítására szolgáló szó, egy olyan hely, ahol a lehető legspeciálisabb módon bánnak a legérzékenyebb anyagokkal is, ha a tisztításukról esik szó. Másrészről sok ember drága ruháit megtisztítják a megfelelő módon a száraz tisztításra specializálódott üzletekben. A száraz tisztítás olyan eljárás, amely víz nélkül történik, és ezért száraz tisztaságú.
Sokan nem ismerik a különféle mosogatási technikákat és a vegytisztítást. 

vegytisztitas_pic4

Mi az a vegytisztítás?

A száraz tisztítás a ruhák mosásának az egyik lehetséges módja, beleértve az olaj vagy a foltok eltávolítását organikus anyaggal kémiai oldószerek. Ezt azért nevezik száraz tisztításnak, mert a mosás során a víz nem érintkezik közvetlenül a ruhaneművel.
A vegytisztítás eredetileg Párizsból származik, ezért gyakran nevezik Franciaországban „francia vegytisztításnak” is ezt a tisztítási formát. Jelenleg a legtöbb vegytisztítást professzionális vegytisztító végzi. A száraz vegytisztítás előnye, hogy az öltönyök, gyapjúholmik és kényes selyemruhák tisztán, vasaltan érkeznek vissza, nem fakulnak ki és nem mennek össze. Vannak azonban árnyoldalai is, amit érdemes figyelembe venni, ha az ember vegytisztításba adná a ruházatát vagy egyéb textíliáit.

A vegytisztítás fő jellemzője, hogy elkerülje a ruhaszövetek vízmosás okozta károsodásait, nincs zsugorodás, deformáció, jó színvédelem, nem könnyű a ruha elhalványulása, puha kéz, könnyen vasalható, és alaposan megtisztíthatja az olajat vagy a foltot a ruházaton.

A vegytisztítás előnyei:

A vegytisztítás előnyei a következő három pontban foglalhatók össze.

  • Kényelmes központi tisztítás, időt és erőfeszítést takarít meg
  • Erős folteltávolító képesség
  • Védi a ruházati anyagokat

Mikor alkalmazzuk a vegytisztítás módszerét?

A vegytisztítás olyan textíliákhoz alkalmas, amelyek nem alkalmasak mosásra, és könnyen elhalványulnak. Előnye, hogy megakadályozza a szövetszálak deformálódását és megtartja a szálak eredeti színét, és meghosszabbíthatja a ruhák élettartamát is.
A szárazon tisztított ruháknak speciális fertőtlenítő, sterilizáló hatása is van, nem könnyű a rovaroknak, könnyen megőrizhetők.
Minden ruhanemű és textília különleges kezelést igényel. Van olyan ruházati cikk melynek címkéjén a vegytisztítás ajánlott, más esetekben pedig a mosást javasolják.
A vegytisztítás a ruhanemű kifejezett tisztítása nélkül történik. Ez egy különösen érdekes technika és már- már művészet, mivel a legtöbb ember nem tudja, mi történik a ruhák megtisztításával, amikor egy száraz tisztításra szakosodott üzletbe adja át őket, hiszen kevesen ássák bele magukat a textíliák titkos világába.
A vegytisztítás az egyik olyan tevékenység, amelyet az emberek véletlenül tanultak meg alkalmazni. A vegytisztító szolgáltatást egy férfi indította el az emberek ismeretébe, miután azt látta, hogy a ruhája megtisztul, amikor cselédje megdöntötte a kerozint a ruhával. A korai fázisban a benzin és a kerozin voltak olyan oldószerek, amelyeket elsősorban a vegytisztítók használnak, hogy megszabaduljanak a szennyeződésektől a ruházatokon. 

 A mosoda a hagyományos ruhadarabok tisztítására, valamint mosogatógépek vízzel és mosogatószerrel történő tisztítására vonatkozik. Sokan oda viszik el a ruháikat, mert nincs elég szabadidejük arra, hogy a ruhák speciális tisztításával foglalkozzanak, vagy otthonukban nincs elegendő hely a ruhák megfelelő szárítására. Ez bizonyos időszakokban kellemetlenségekkel is járhat, főleg ha az ember egy elég kicsi lakásban tengeti a mindennapjait és nincs hely felakasztania a száradó ruhát, vagy odakintről kellemetlen füst és szmog fogja elrontani a drágán, frissen mosott anyagokat.

Néhány érdekesség a vegytisztítás kapcsán

• A vegytisztítás a ruhák víz tisztítására és így a vegytisztításra vonatkozik.

• Bizonyos szövetek jobban megfelelnek a száraz vegytisztításnak, mint a mosás, mivel a száraz tisztítás kevésbé érzékeny.

• A vegytisztítás drágább, mint a mosoda használata, de sokkal jobban megéri bizonyos jellegű anyagok tisztításánál.

• A vegytisztítás csökkenti a ránctalanítást és a pamutszövet zsugorítását is.

• A férfiöltönyöket és a drága gyapjú ruhákat száraz tisztítással kell tisztítani, nem pedig mosni, a megfelelő tisztítás érdekében.

• A vegytisztítás csökkenti a ruhák elhalványulását és kopását, így sokkal tovább használhatjuk kedvenc öltözeteinket

  • A finom ruhákat jobban lehet szárítani.