Menu Close

Te kipróbáltad már a haszongépjármű bérletet?

haszongepjarmu-berlet_pic3

A haszongépjármű bérlet előnyeiről (és hátrányairól)

Te kipróbáltad már a haszongépjármű bérletet? Ez egy olyan rendszer, amivel megoldható, hogy az embernek ne kelljen saját járművet vásárolnia, és egyáltalán egyetlen haszongépjárműnél maradnia, hanem mindig azt tudja éppen igénybe venni, amire szüksége van. Persze mindennek megvannak a saját szabályai, így most egy kicsit jobban megismerkedünk a rendszerrel, a felhasználási feltételekkel, hogy egyáltalán milyen járművek jöhetnek itt szóba. És persze szóba fognak kerülni az előnyök és a hátrányok is, úgyhogy ideje belevágni. 

Így működik a haszongépjármű bérlet

A haszongépjármű bérlet igen egyszerű, gyakorlatilag az ember megköt a kölcsönző céggel egy szerződést, és már viheti is a kinézett modellt. Jó, azért nem minden ennyire szimpla, ha cégként vagy vállalkozóként szeretnénk például bérelni, akkor azért vinnünk kell céges papírokat, cégkivonatot, és nem árt, hogyha előre tudjuk, mit szeretnénk. Milyen napokon akarjuk bérelni a járművet, milyen fajtát és mekkorát? Ezek mind fontos kérdések, úgyhogy erre felkészülve kell érkeznünk. Hogyha nem saját magunk szeretnénk vezetni a kocsit, akkor persze szükség lesz még egy vezetőre is, aki hozza magával az iratait. Ezek közül a legfontosabb persze a megfelelő vezetői engedély, amit amúgy is jobb, hogyha mindig magánál tart az ember, hogy ne érje váratlan helyzet egy véletlenszerű közúti ellenőrzés során. Ilyenkor egyébként is kemény pénzbírságok várhatnak az emberre, amit senki sem szeretne kifizetni. 

haszongepjarmu-berlet_pic2

Szóval, hogyha mindezzel megvagyunk, és megvan a szerződés is, minden tisztázva van, akkor gyakorlatilag készen is vagyunk, ennyi egy haszongépjármű bérlet. A bérlet értelmében a meghatározott napokon el tudjuk hozni a járművet, és el tudjuk végezni a munkákat. Persze minden szerződés egyedi, így akár arra is lehet igénye az embernek, hogy ne meghatározott napokról legyen szó, hanem mondjuk x alkalomról. Mindezt a kölcsönző cég válogatja, hogy milyen lehetőségeket tartanak fenn a szolgáltatást igénybe vevők részére. Így érdemes lehet az interneten is jobban megismerkedni a cégekkel, hogy már biztos tudással állíthassunk oda a céghez. Ha már témánál vagyunk, akkor a fővárosban ajánlani is tudok egy helyet, méghozzá a Határautót, aminek szuper honlapja van, minden fontos díjazást, paramétert és bérleti információt megtalálhatunk náluk egyetlen helyen. Náluk mindenképpen érdemes a haszongépjármű bérlet kötés. A kedvencem, hogy minden modellről külön képet is feltöltenek, így sokkal egyszerűbb elképzelni, hogy az embernek mire is kell számítania, hogyha szeretne egy géppel dolgozni. 

A haszongépjármű bérlet előnyeiről

A haszongépjármű bérletnek persze rengeteg előnye van. Nem kell saját járműbe fektetnünk, ami rengeteg költséggel jár még a megvásárláson túl is. A karbantartás komoly összegekre rúghat, és sokszor nem is lehet annyira kihasználni ezeket a gépeket még akkor sem, hogyha heti egy-két alkalomnál többről is van szó. A haszongépjármű bérlet egyszerre több problémát is megold, nekünk nem kell vásárlásba fektetni, és az ügyintézéssel és karbantartással foglalkozni. Sok idő és pénz lenne ez. A haszongépjármű bérlet ráadásul köthető persze mindig más járművekre, így ha egy nap ponyvás teherautó bérlést szeretnénk, akkor arra is van lehetőség. Egy héttel később már azonban lehet, hogy egy platós kocsira lenne szükség, és persze azt is találhatunk a legtöbb vállalkozás kínálatában. Előnye a gyorsaság, az alkalmazkodás, és persze az is, hogy a magánszemélyeket igazán megmenti, hogyha nagyobb járműre lenne szükség. Elvégre, nem igazán akar az ember egy-egy fuvar vagy munka miatt vásárolni egy egész járművet. A bérlés persze akkor is jó döntés, hogyha egyébként van saját teherautónk, de azt valamilyen oknál fogva éppen nem tudjuk használni. 

haszongepjarmu-berlet_pic1

A haszongépjármű bérlet hátrányai

Nézzük meg, esetleg milyen negatív oldala lehet egy haszongépjármű bérletnek. Én igazából két okot találok csak, az egyik az, hogy a nap végén nem lesz az embernek egy saját teherautója, akármennyi pénzt is ad ki az évek folyamán. Ez azonban könnyen elkerülhető, hogyha az ember előre tervez néhány évre. Ha már kiforrott, megszilárdult helye van a piacon egy vállalkozásnak, és a haszongépjárműre heti többször is szükség van, esetleg érdemes lehet befektetni, mert akkor a nap végén ott a kezünkben a jármű, és ha minden kötél szakad, abból is pénzt lehet csinálni. De ez persze csak azoknak ajánlott, akik ebben is üzleti és praktikai lehetőséget látnak. 

Másik hátulütőként azt tudom felhozni, hogy minden bérlés alkalmával fel kell utazni az embernek a céghez. Ez persze akkor igazi probléma, hogyha az nagyon messze van, vagy nincs olyan jármű, amivel ketten mehetnek, és az egyik haza tud vezetni. Mivel a haszongépjármű bérletet sok helyen igénybe lehet azonban venni, nem hinném, hogy ez kifejezetten hatalmas hátrány, hiszen valószínűleg egy maximum fél órás útról lehet szó, és úgyis a felbérelt sofőr intézi ezt hosszútávon, akinek persze bele kell számítani ezt a napi bérébe.