Menu Close

Személyiség és hűtőszekrény: mit árul el rólunk a konyhánk?

hűtő-pic1

A hűtő mint személyiségtérkép

Sokan az ember szobáját vagy a kocsijuk milyenjét és állapotát tartja a személyiség legjobb megmondhatójának. Azonban én más véleményen vagyok, az ember igazi személyiségét a konyhában kell keresni. Ott sem mindegy azonban, hogy mely részről beszélünk. A legjobb döntés, amit az ember hozhat, hogyha meg akar jobban ismerni valakit, hogyha bepillant a hűtőjébe. El is árulom, miért!

Mi van a hűtőben?

Az első kérdésünk természetesen arra irányul, hogy pontosan mi is van a háztartási eszközben, ezt mindenki kitalálhatta már. Hogyha számos zöldség és gyümölcs található, akkor az illető figyel az egészségére, de emellett fontos a tojás, a szalámik, felvágottak, készételek megléte és mennyisége, illetve az aránya is. Hogyha van az embernek valamilyen kedvence, azt szereti egy kicsit felhalmozni, hogy könnyebben juthasson hozzá a mindennapokban, így sokszor pudinghegyek vagy egy karton sör is megfér a polcokon. Érdekes lehet megnézni az alkoholos italok számát, illetve, hogy az illető tárol-e valamilyen ásványvizet vagy sem.

Az édesszájúak persze sokszor elrejthetnek nem csak a hideg részen, hanem az egyszerű polcokon is sok terméket, azonban összességében a hűtőszekrény lesz az, ami igazán arányaiban képes leírást adni az ember étkezési szokásairól. Persze kérdezhetnénk, hogy mégis mi köze a személyiségnek ahhoz, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A helyzet persze az, hogy nagyon is sok köze van a két dolognak egymáshoz. Hogyha valakinél nem fedezünk fel húst vagy egyéb állati eredetű élelmiszereket, akkor bátran gondolhatjuk, hogy az illető vegán, és nem pártolja az állatok kihasználását az emberi húsfogyasztás miatt.

hűtő-pic2

Emellett sokszor rájöhetünk allergiákra, érzékenységekre. Sok embernek találnánk gluténmentes és laktózmentes termékeket, amelyekből már következtethetünk némi problémára, hogyha mi nagy kenyérfogyasztók vagyunk vagy a fagylalt a kedvenc édességünk. Alapvetően kiszúrhatjuk, hogyha valaki válogatós, hogyha valamit nagyon szeret. Az egészség az emberi lét része, és sokszor még egy randin is döntő jellegű lehet, hogyha az egyik fél vegetáriánus, míg a másik húst szeret hússal enni.

Elrendezés a hűtőben

Alapvetően azért olyan jó éppen ezt a részletét megnézni egy ember lakásának, mert nagyon sokat el tud árulni arról, hogy mennyire összeszedett és organizált is az adott ember. Hiszen a könnyen látható helyeket mind szép tisztán próbáljuk tartani, nem szeretnénk, hogyha bárki valami hibát fedezne fel az otthonunkban, azonban a szekrényekkel, gardróbokkal már kevésbé vagyunk ilyen óvatosak. Így a hűtő is egy olyan területe a lakásnak, amit egy átlagos vendég nem fog megnézni, így egy kicsit jobban a személyiség rejtett része is marad az egész.

Vannak emberek, akik csak bedobálnak mindent a polcokra, abban a sorrendben, ahogy megveszik őket. Mások beosztják, mely részre mennek az állati eredetű dolgok, melyre a zöldségek és a gyümölcsök. Így összességében egy szép és egységes, átlátható képet kapunk. Mások mindig elfelejtik kivenni azokat a dolgokat, amiket már ki kéne dobni, így egy idő után hátulra kerülnek ezek, felhalmozódnak és egy nagy káosz lesz az egész szekrény. Vannak emberek, akik erre különösen odafigyelnek, mindent időben kiszednek, és akár ég a hátsó kertben náluk egy komposzttátot is fel lehet fedezni.

Vannak remek ötletek a hűtő organizáltságát illetően, amelyeket érdemes lehet bevenni, hogyha valaki most a rendetlenebb fajtánál ismert saját magára. Lehet kapni mindenféle akaszthatós szekrényrészt külön, amelyeket fel tudunk lógatni az egyes polcokra, így több helyet kapunk, és jobban átlátható lesz összességében a hűtőnk. Még jobb az átlátszó kis tárolódobozok bevetése, amelyek igazán tisztán és organizáltan tartják az ember ételeit. Ezek a kihúzható dobozrészek akár több részre is lehetnek osztva, és így még könnyebben el tudjuk osztani az egyes élelmiszereket, ráadásul az egyes dobozok lehetnek egyes csoportoknak a gyűjtőhelyei. Nem tagadom persze, hogy sok munka van egy ilyen dologgal, azonban megéri a kisebb időt, amit pluszban rá kell fordítanunk, hogyha a végén egy szép, esztétikus és organizált szekrényt kapunk, de az is jó megoldás lehet, hogyha eleve olyan hűtő berendezést veszünk, amelyben kényelmesen el lehet rendezni a vásárolt termékeket.

hűtő-pic3

A hűtő tisztasága

A kupi egy dolog, a tisztaság, higiénia pedig egy másik. Sajnos a hűtőszekrényben rengeteg olyan étel van, amelyik nyomot hagy maga után, potyog, romlik, elszínez vagy átad illatot. Így akárhányszor beteszünk valamit, újabb szennyforrás kerül bele a hűtőbe. Sokan azonban csupán az organizálásra figyelnek, arra nem, hogy minden a lehető leginkább egészséges legyen. Például a tojás, hogyha hozzáér másik élelmiszer csomagolásához, majd az a csomagolás később egy olyan gyümölcshöz, amelyet nem hámozunk meg, potenciálisan máris lenyelhettünk pár kórokozót, amelyeknek mind ismerjük a kellemetlen hatását. Mindenképpen higiénikusan kell tehát tárolni, és legalább heti egyszer áttörölgetni magát a polcokat és a hűtő külsejét is természetesen, hogy minél jobb benyomást tegyünk másokra, és hogy a saját egészségünket is meg tudjuk őrizni.